Wat is goud waard? De belofte vervuld…

Wat is goud waard? De belofte vervuld…

Deur open of deur dicht?

Laatst sprak ik een aardige single over relaties. Bleek dat ze aardige relaties op een afstand hield en de deur wees. En onaardige relaties, die haar beledigend behandelde aanhield en moeilijk los kon laten.

angel-1217628_1920Uit naam van liefde. “Want ik hield zoveel van zoenzo.¨ Als ik dit soort verhalen hoor, vraag ik me toch vaak af of dit echt echte liefde is. Echte onvoorwaardelijke wederzijdse liefde. Het lijkt zelfs zo dat een aantal medemensen een strijdveld met allemaal geneuvelde geliefden achterlaten. En al deze gesneuvelde geliefden zeggen: “Maar ik hield zo van zoenzo.” En deze exen van zoenzo weten ergens ook dat alle exen van zoenzo erg van zoenzo hielden. Want als ik zeg: “Ja… maar alle exen van zoenzo hielden erg van zoenzo,” dan bevestigen ze dat. Ze weten het, maar toch…  En zoenzo laat intussen een veld met gewonden, gekwetsten achter, die allen het spoor bijster zijn voor enige tijd. Want zichzelf volledig kwijtraken in de relatie met zoenzo. En toch lijken deze singles die ik spreek te denken en te geloven… “Ja, maar wat wij hadden, zoenzo en ik, was echt heel uitzonderlijk. Wij hielden echt van elkaar. Maar als ik misschien zus was geweest… of sterker was geweest… dan waren we mogelijk nog wel samen.” Duh.

De zon schijnt, het is mooi weer en een mooie dag in september. En ik vraag me af wat deze medemensen doen, deze zoenzo’s, om zoveel harten voor zich te winnen. Wat is hun strategie, hun aanpak, wat is hun innemendheid…? Of zijn het echt leuke, aangename mensen, waardoor zovelen voor hen vallen… Om of hun hart te laten breken. Of zichzelf te verliezen… Een citaat in het boek Daglicht van Roemi, mooi vertaald door Sipko de Boer en Aleid Swieringa naar weer een Engelse bewerking van Camille en Kahir Heminski spreekt mij over deze vraag aan. Vooral het volgende: “Er zijn valse beloften, bordevol onrust…  de belofte van de onwaardige veroorzaakt zielenleed.” Heftig klinkt dat. En in werkelijkheid is dat het ook. Heftig.

Maar andere woorden in ditzelfde tekstje zijn: “De belofte van een edel mens is goud waard… Er zijn ware beloften die het hart met dankbaarheid vullen.” En dat is hele andere koek. En daar zit wel de aanwijzing, de kern van dit verhaal. Wordt de belofte gevolgd door zielenleed of door een dankbaar hart? Het is het een of het ander. En dan heb je het antwoord op de vraag of iemand jouw hart waard is of misschien toch liever maar niet.

Jouw matchingsmogelijheden horen? Vul hier je gegevens in.

 Já, ik wil  informatie over matchingsmogelijkheden!

 

Personal Matchmaker Antonette den Bieman